Účinky masáže

Účinky masáže

Rozlišujeme tři druhy účinků masáže – mechanický, biochemický a reflexní.

Mechanický účinek masáže spočívá v tom, že podporujeme návrat odkysličené krve zpět směrem k srdci. To znamená, že se krev, která odevzdala veškeré živiny do vzdálených míst od srdce, pomocí masáže rychleji vrací k srdci, kde se opět okysličuje a nabírá látky, které jsou potřeba pro výživu celého organismu. Urychlujeme vlastně celkovou regeneraci organismu. Podle názoru odborníků klasická masáž napomáhá i k rozpohybování lymfatického systému.

Druhý účinek masáže je biochemický. Při dobře prováděné masáži dochází ke změnám i na povrchu kůže, kůže se prokrvuje. Kožní zčervenání vyvolává jistě jiná změna v těle, než je masáž. S postupným vývojem biochemie se přišlo na to, že tělo samo aktivizuje látky, které jsou přítomny v organismu v nižší koncentraci. Jedná se především o acetylcholin a histamin. Tyto dvě látky způsobí roztažení povrchových vlásečnic, které jsou uloženy pod kůží, a tím, že se tyto naplní okysličenou krví, dochází ke zčervenání kůže.

Třetí účinek je reflexní. Víme, že na povrchu těla máme spoustu čidel, receptorů, které nás neustále informují o tom, jaká je teplota, jestli je vlhko, fouká vítr… Všechny tyto receptory nám přenášejí přes centrální nervový systém informace do mozku, který je zpracovává a snaží se tělo chránit, aby bylo v co největší pohodě.

Všechny tyto tři typy účinků masáže probíhají při masáži současně nebo střídavě a jsou velice prospěšné pro organismus masírovaného.

Vhodně zvolenými masážními hmaty a masážními prostředky dosáhneme odezvy nejen v místě působení, ale i v místech vzdálených a následně i v celém organismu; z tohoto pohledu tedy můžeme hovořit o účincích místních, vzdálených a celkových.

MÍSTNÍ ÚČINKY

  • masáž urychluje odstraňování povrchové zrohovatělé vrstvy pokožky, dochází ke zvýšené sekreci potních a mazových žláz
  • masážními hmaty prováděnými dostředivě podpoříme návrat žilní krve do srdce a urychlíme vyprazdňování lymfatických cév
  • rozšířením kapilár se zvyšuje překrvení, přísun kyslíku a živin a současně dochází ke zvýšenému odplavování produktů látkové výměny
  • překrvením se současně podporuje vstřebávání otoků, krevních výronů a výpotků, zlepšuje se výživa, činnost tkání a svalová činnost
  • snižuje se svalové napětí

VZDÁLENÉ ÚČINKY

Působením na nervová zakončení na povrchu těla vyvoláváme odezvu na místech vzdálených. Jedná se o reflexní účinky masáže, které se projevují změnou překrvení a zlepšením činnosti hluboko uložených tkání a orgánů.

CELKOVÉ ÚČINKY

  • drážděním nervových zakončení dochází ke vzniku biologicky aktivních látek (biogenní aminy), které plní důležité funkce zejména v nervovém systému
  • jsou příznivě ovlivňovány nervové funkce
  • zvyšuje se látková výměna
  • nastává změna vnitřního prostředí organismu a činnosti žláz s vnitřní sekrecí
  • masáž přispívá k podpoře fyziologických pochodů v organismu
Comments are closed.